ACTIVITATS:

 

ACTIVITAT 1:

 

Presentació del tema, la mestra els introduirà la consciència que hem de tenir com a ciutadans envers el món que ens envolta i per tant cuidar el medi ambient. En aquesta sessió la mestra pot mostrar imatges de l’evolució del món i els desperfectes que hem provocat per no cuidar-lo. A partir d’aquestes imatges i el power point que la mestra presentarà podem iniciar un debat i una reflexió per tal de conscienciar-los.

 

A més ja no només des d’un àmbit del reciclatge sinó que també com ells al dia a dia poden contribuir com són els valors cívics. Es a dir proposar preguntes com:

 

-          Quant aneu pel carrer llenceu els papers a terra?

-          Si esteu assegut a un bus, sabeu que hem deixar seure a la gent gran i dones embarassades?

 

 

Material:

 

Temporalització: 1 sessió

 

 

QUIN MÓN VOLEM.pdf (344,3 kB)

 

Aquí trobareu un document de suport per a l'activitat 1


 

ACTIVITAT 2:

 

La mestra pot fer un petit recordatori del que van parlar en la última sessió i relacionar-ho  amb el medi ambient. A més fer veure als alumnes que amb productes reciclats es poden reutilitzar i transformar-los en altres objectes també útils.

Aquesta centre de taula està fet amb una ampolla d’aigua de litro i mig on es talla el cap de l’ampolla i posteriorment es fan tires sense arribar fins a la part inferior de l’ampolla. Aleshores es dobleguen aquestes ties fins ajuntar les puntes a la base un cop fet això es grapen i queda com la imatge del principi. Un cop fet això és pot pintar amb laca de bombeta, un cop seca al centre d’aquesta estrella es posa un objecte que pot ser una espelma com és el cas de la fotografia

 

 

 

 

 

 

 

Materials: Dues ampolles de litro i mig, una espelma, grapadora i pintura (laca de pintura).

Temporalització: una sessió

 

ACTIVITAT 3:

 

Els nens organitzaran una fira d’intercanvi en la que participaran ells i la resta de persones del centre. Ells seran els que l’organitzaran. La setmana anterior s’haurà repartit una circular als pares del centre dient-los que portin joguines, llibres, i altres objectes que tinguin per casa que no utilitzin i estiguin en bon estat.

Els alumnes a primera hora en diferents grups es dedicaran a muntar un estand a l’entrada de l’escola en aquesta posaran els objectes que han portat els nens del seu curs. Els nens que ho han organitzat en grups de 4 faran horaris per estar a l’estan durant la jornada. Durant el matí els diferents cursos de l’escola passaran per l’estan i podran intercanviar les coses que ells han portat per altres objectes que hauran portataltres nens. Així veuran com és poden beneficiar de coses sense els diners, només amb l’interès comú...

 

 

Material: objectes en bon estat

Temporalització: 13 sessió d’un matí sencer

 

 

ACTIVITAT 4:

 

En una sessió d’una hora els nens prepararan una actuació amb màgia, balls i teatre per un grup de gent gran. Un cop fet això els alumnes es prepararan el material que necessitin: cartes, daus, vestuari... A la tarda aniran a un geriàtric on els hi faran la representació a un grup de gent gran.

Veuran que divertint-se poden donar-los a un grup de persones una estona de alegria i satisfacció. Els dos grups tant els alumnes com la tercera edat estaran satisfets i contents. Els nens també veuran que la gent gran forma part de la societat i que els hem d’ajudar i recolzar.

 

Material: vestuari, cartes, daus, material fungible...

Temporalització: 4 sessió i tarda

 

 

 

ACTIVITAT 5

 

La mestra explica que les organitzacions que no pertanyen als governs dels països s’anomenen Organitzacions no governamentals. (ONG).  Els membres d’aquestes ONG considerem que tothom té el deure de no conformar-se davant les injustícies del món. Hi ha moltes ONG que lluiten donen suport a països més pobres, a persones grans que estan soles, a animals abandonats….

Per fer una ONG, s’ha de pensar en un fi que sigui bo per “Un Món Millor”.  Aquestes ONG, depenen per una banda de suport econòmic dels socis, i per un altre dels voluntaris que hi col·laboren.

Per grups, els nens i nenes han de crear una ONG i fer una campanya.

Els nens i nenes han de fer grups de cinc.

Cada grup s’encarregarà d’un dels següents temes:

  1. Per la gent gran que està sola.
  2. Per què no hi hagin animals abandonats.
  3. Per que tots els nens i nenes vagin a l’escola.
  4. Per que no hi hagi racisme.
  5. Per que tenim cura del medi ambient.

 

Els nens i nenes han d’inventar-se un nom de la ONG, i fer cartells on expliquin què és el que els agradaria aconseguir. Per ajudar-los els oferim unes pistes?

  1. Quin nom li voleu posar a la vostra ONG?
  2. A quin tipus de persones voleu ajudar amb la vostra ONG?
  3. Quin serà els vostre eslògan?
  4. Busqueu a internet fotos o imatges d’aquelles persones, animals… què voleu ajudar.
  5. Feu cartells i els penjarem a l’escola.

 

Material:

Temporalització: 5 sessió